Microsoft Powertoys gratisverktyg

Du behöver inte nöja dig med Windows inbyggda funktioner. Microsofts gratisverktyg Powertoys ger dig nya möjligheter att trimma och effektivisera din dator.

Microsoft Powertoys är allt annat än en ny produkt – den första generationen släpptes redan till Windows 95. Dagens version har ganska lite gemensamt med den första versionen, men grundtanken är densamma: Powertoys är en verktygslåda med småprogram som på olika sätt kan göra Windows lite bättre.

Powertoys innehåller med andra ord inte om några omfattande program i stil med Office eller Teams utan det handlar om nischade verktyg som kan göra Windowsanvändningen smidigare.

Ett exempel är verktyget Powerrename, som gör att du kan byta namn på många filer samtidigt och Bildstorleksverktyget, som låter dig byta storlek på många bilder samtidigt. Du kan också använda Powertoys för att få bättre förhandsvisning i Utforskaren eller för att skapa kortkommandon för tangentbordet.

Allt som allt består Powertoys just nu ett tjugotal olika verktyg, men det kan snart ha ändrats. Microsoft lägger nämligen ibland till nya program i Powertoys-verktygslådan. Har du väl installerat den krävs det dock bara en enkel uppdatering för att även få tillgång till de nya funktionerna.

Powertoys for Windows 95 vände sig framför allt till avancerade användare, medan dagens Powertoys är tillgänglig för alla. Gränssnittet är överskådligt och lättanvänt – även om det ibland bjuder på en irriterande blandning av svenska och engelska.

Att installera Powertoys är föredömligt enkelt. Som du ser i guiden kan du installera programmet direkt via Windows Store. Det här gör att du inte behöver ge dig ut på internet för att leta efter rätt installationsfiler. Ett par klick är allt som behövs.



1. Installera via Microsoft Store

Det enklaste sättet att installera Powertoys är att öppna Microsoft Store (ikonen med en ”shoppingkasse”) och söka efter Microsoft Powertoys. Tryck på Installera och godkänn att installationen startas. Du kan sedan gå direkt till steg 4.



2. Hämta filen…

Vill du inte använda Microsoft Store kan du i stället surfa till www.github.com/microsoft/PowerToys och välja Assets längst ned på sidan. Klicka på en fil som börjar med PowerToysSetup och spara den på hårddisken.



3. …och installera den

Dubbelklicka på programfilen för att starta installationen. Kryssa i rutan för att godkänna villkoren och tryck sedan på Install. Tillåt att installationen startar genom att godkänna eventuella varningar. Installationen kan ta en liten stund.



4. Uppdatera…

Microsoft kompletterar ibland Powertoys med nya funktioner, så programmet bör hållas uppdaterat.
Det gör du genom att gå till Allmänt, Öppna inställningar och välja Sök efter uppdateringar. Här kan du också aktivera Ladda ned uppdateringar automatiskt.



5. …och ändra inställningar

Via inställningsmenyn kan du även göra andra saker. Du kan styra programmets utseende genom att välja Apptema – och du kan aktivera eller avaktivera Kör vid start. Du behöver med andra ord inte ha Powertoys igång hela tiden.



6. Använd verktygen

För att använda ett verktyg klickar du i vänstermenyn. Verktygen fungerar på olika sätt, men det finns tydliga instruktioner till hur de ska användas.
För att aktivera ett verktyg och styra dess funktioner trycker du som regel på Öppna Inställningar.



Verktygen


Awake. Om du håller på med en nedladdning eller annan viktig uppgift vill du säkert inte att datorn ska gå i viloläge. Det kan du enkelt fixa utan att ändra energiinställningarna. Öppna Awake i Powertoys och ställ reglaget i läge .

Always on top. När du använder genvägen Windows + Ctrl + T kommer det aktuella fönstret alltid att ligga över andra fönster. Detta markeras med en färgad fönsterram. Samma kortkommando igen stänger av.

Powerrename. Byt snabbt och smidigt namn på flera filer på en gång genom att markera alla filer och högerklicka. Välj PowerRename. Med sök- och ersätt och andra val som påminner om sökfunktionerna i Word kan du enkelt få de filnamn du vill ha.

Musverktyg. Ibland är muspekaren obegripligt svår att hitta i virrvarret på skärmen, särskilt på flera skärmar. Dubbeltryck på Ctrl för att dimma ner hela skärmen utom en cirkel där pekaren finns. Ytterligare funktioner, som överstrykningspenna, finns också.

Färgväljaren. Kopiera en färg du gillar.

FancyZones. Smart fönsterhanterare.

Fillåsmeden. Ett verktyg som kan ge dig mer information om en enskild fil. Du kan se vad Windows gör med den och du kan även avbryta processen.

Tillägg för Utforskaren. Bättre förhandsvisning.

Hosts File Editor. Ett program som låter dig redigera Windows så kallade hosts-filer. Som vanliga användare bör man inte ändra dessa systemfiler, men för den tekniskt kunnige kan det här vara ett bra sätt att lösa problem i Windows.

Bildstorleksverktyget. Komprimera bilder.

Snabb Accent. Skriv bokstäver med accenter (som é) på samma snabba sätt som i en smartphone.

Skärmlinjal. Mät bildpunkterna på ett enkelt sätt.

Textextraherare. Låter dig markera text som du ser i en bild och omvandla den till rent text som du sedan kan redigera.

Tangentbordshanteraren. Skapa tangentbordsgenvägar.

Powertoys Run. Gör datorn snabbare.

Kortkommandoguiden. Visa alla kortkommandon.

Videokonferensavstängning. Stäng av kamera och mikrofon.










Tips för dator & mobil